Over stichting DON

Stichting Diabetes Onderzoek Nederland, kortweg stichting DON is in 2006 opgericht door Maarten de Gruyter met een duidelijk doel: diabetes type 1 genezen. Want hoewel diabetes type 1 te behandelen is, is de ziekte nog niet te genezen. De complicaties zijn ingrijpend, van blindheid en amputaties tot hart- en nierfalen. Gek genoeg wordt er meer geïnvesteerd in het veraangenamen van het dagelijks leven van patiënten, dan in het zoeken naar een echte oplossing: volledige genezing.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Door een fout in het afweersysteem worden de cellen die insuline produceren (bètacellen in de Eilandjes van Langerhans) vernietigd. Daardoor maken de bètacellen geen of nauwelijks insuline meer aan. Het is niet volledig duidelijk wat de precieze oorzaak van diabetes type 1 is. Erfelijke aanleg speelt een (relatief geringe) rol, maar vermoedelijk ook omgevingsfactoren als voeding en infecties.

Diabetes type 1 kan op elke leeftijd ontstaan, maar meestal gebeurt het bij kinderen en jongvolwassenen. Omdat er onvoldoende insuline wordt geproduceerd, moeten mensen met diabetes type 1 dagelijks insuline spuiten.

Door te investeren in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek hopen wij dat diabetes type 1 op een dag tot het verleden behoort. De onderzoeksprojecten die wij steunen, worden uitgevoerd door toponderzoekers in gerenommeerde laboratoria wereldwijd. Momenteel financiert stichting DON maar liefst zes onderzoeksprojecten. Deze worden uitgevoerd door het Hubrecht Instituut, Leids Universitair Medisch Centrum, Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, Expertisecentrum Bètacel Bescherming en RegMed XB. Een belangrijk onderdeel van onze strategie is dat wij langdurige verbintenissen aangaan, zodat onderzoekers voldoende tijd hebben om hun hypothesen fundamenteel te toetsen.